Tein tätä isoa Joomla-kokonaisuutta aika pitkään, kaiketi 4-5 kk yhtä soittoa. 

Idea tässä oli olla yhteisö-, myynti-, markkinointi- ja mitä kaikkea kanava. Ja ihan pätevä ja toimiva kokonaisuus Tiriksestä tulikin, vaikkakaan – näin jälkeen päin sanottuna – ei minulla tuolloin riittänyt aikaa ja voimavaroja konseptin markkinoimiseen. >>>

Anyway, olisi vähän korskeaa sanoa, että tämän oli tarkoitus olla Facebookin haastaja, mutta oli ajatus olla ainakin vaihtoehto silloiselle Facelle.  Ja sillai osittain dedikoituneempi, että olisi toiminut ryhmille ja tahoille kullekin omanlaisenansa, suljettuna tai rajoitettuna miten olisi haluttu.

Ja tietyssä mielessä Tiris oli laajempi kuin mitä Face siihen aikaan oli. No, muistaakseni juuri siihen aikaan Facekin alkoi vähän muuttua – ja osittain nimenomaan tähän tämän saitin suuntaan, jos niin kehtaan sanoa, mikä vei tuolloin minulta vähän puhtia pois.

Etusivu isossa koossa.

Tosin nyt, nykytilanteessa missä Facebookkikin pyristelee, tällaisella rajatummalla ja hallitummalla ratkaisulla voisi hyvin olla paikkansa.

Ajattelin tämän saitin nimenomaisesti toimivaksi yrityksen/yhdistyksen/yhteisön sisäisenä viestinnällisenä laajennuksena, intra-tai extranet-tyyppisesti, miten kukin olisi halunnut. Siihen lisäksi kunkin toiveiden mukaisesti ulkoisia tai sisäisiä enemmän tai vähemmän jaettuja  lisärajapintoja kauppapaikan, mainostuksen, keskustelualueiden ym. osalta.

Helkama Bica – pitkä ja hyvä asiakkuus- ja yhteistyösuhde, muistaakseni kymmenisen vuotta ellei pidempäänkin.

Bica-historiassani kahdet tai kolmet eri nettisivut, joista vimpat olivat oheisen pääkuvan Joomla-pohjaiset. Tämä on mielestäni edelleen kivan näköinen ja raikas, vaikka aikaa tekemisestä ja julkiolosta jo onkin.

HelkamaBica-sivustoihin liittyi myös eri aikoina erinäistä tekniikkaa, mm. tietynlainen Extranet. Myös erilaisia sertifikaattilatausratkaisuja oli matkan varrella.

Alla joitain ruutuja noilta ajoilta.

Hyvin paljon käytetty sertifikaattien lataustaulukko. Lue alta lisää. >>>

Utö Havshotel – meillä kiinteä varmaan 10 vuoden yhteistyö. Tämä yritys myytiin 4.1.2018 , mutta yhteydet meillä vielä jatkuneet..

Vuosien aikana kolmet isot kolmikieliset nettisivut, joista yläkuvassa ne viimeisiksi jääneet, ja tässä alakuvassa vielä aiemmasta versiosta vähän näytettä.  Joomlalla nekin. 

Utö Havshotel. Aiempi Joomla-versio. Ominaisuutena mm. aiheen mukaan vaihtuvat mainosmoduulit oikealla.

Helkama Emotor -konserni – tarkoituksella pieni tietynmuotoinen sivusto silloisen oliko se helkama.com:n vai minkä tyyliin; Satu Helkaman kanssa tätä tehtiin ja tämä pyöri palvelimeltani.

Tästä työstä mainitsen, että tein tosiaan 99% tarkkuudella juuri tuohon mainittuun tyyliin, vaikkei minulla alunperin ollut mitään materiaalia tai runkoa. Tarkkaa mittaamista ja mallista tekemistä. Ja tuo 1% ero on, että korjasin yhden esikuvasivustossa olevan teknisen virheen. Että silleen, kröhöm.

Ovitehdas Vihanto n. vuoteen 2014 asti.

Ylläolevaan vihreään pohjaan v. 2014.  Tämä vihreä oli siis sarjassaan minun toinen Joomla-toteutus OviVihannolle.

Ensimmäinen Joomla-versio oli minun mielestä toimivampi tai ainakin jotenkin sellainen kestävän tyylikäs. Ovituotteet tuotu hyvinkin näyttävästi esille jne.

Paljon meillä oli  Ilkka Vihannon kanssa myös Google Adwords -asioita, koko ajan oli kamppiksia päällä ja säädössä ja näistä oltiin ihan kiinteästi kontakteissa jatkuvasti.

Yhteistyö meillä kesti varmaan kans monta vuotta ja jo ennen näitä Joomla-juttuja oli www:tä, kunnes sitten tuli vähän yrityskauppoja ja sillee.

Tämä saitti tietyistä seikoista johtuen jäi viittä vailla julkistamatta. Harmi sinällään – mutta sittemmin piakkoin tulikin kyllä muutenkin muutoksia heidän sivustosysteemiin, kun Kala-Trappi meni Naantalin Matkailun sivustojen yhteyteen. Vai mitenkähän se oli. Anyway tätä sangen herkullista ja aika massiivista saittia ei valitettavasti julkaistu. 

Konsultoinnin, tuen ja koulutuksen välillä rajanveto usein on aika vaikeaa vaikeaa, mutta anyway tätä sektoria on ollut paljon ja kautta koko atk-matkani.

Nyt on tuossa logona Pulssi, mikä ihan aiheellistakin monen vuoden konsultointikokemuksella heillekin, mutta voisi olla myös moni muu. Sampo tulee tietysti ensimmäisenä mieleen. Sitten koulutuspuolella on jo 1988-1989 alkaen monensorttisissa kirjapainoissa ja mainostoimistoissa. Ollut oppisopimuskoulutusta, 1:1- ja ryhmäkoulutusta, pieniä ja isoja toimijoita.

Toki, täytyy myöntää, että varsinaisesti suuremmassa mittakaavassa en ole enää aikoihin ns. keikkaa tehnyt. Enemmänkin nykyisellään on sellaisia tilannekohtaisia 1:1 autteluita ja jeesauksia, kuten vaikkapa puhelimitse/meilitse tässä just kesällä 2019 Joomla-tekniikasta.

Olin tuossa tosin kyllä parillakin taholla Windows 7/10 IT-tukena vuosina 2017-2018, että silleen noissakin kuvioissa.

Studio Rex – valokuvaaja Reijo Johanssonin yrityssivusto.

Yläkuva: Studio Rex Joomla-pohjaisesti. Sivuston rakenne oli ns. modulaarinen ja responsiivinen, eli palikat asettuivat paikoilleen ja kokoihinsa kunkin selainikkunakoon mukaisesti, vähän kuten tämä minunkin sivuni. Arvatenkin laajat kuvagalleriat.

Alla aiempi tekemäni html-pohjainen sivustohommeli. >>>

Strandbo Group www 2000-2005

Tässä postauksessa keskityn pääasiassa www-puoleen; printti ja kuvatkin ovat sitten erikseen.

Paljon ja kiinteästi olin Strandbo Groupin kanssa askareissa.

Niin ja täytyy sanoa, että oli kivaa saada touhuta kaikenlaista.

Nettisivut ja ylläpidot, suuret sähköpostimainoskamppikset, ilmoitukset, esitteet, käyttöprintit, valokuvaukset, tekniikkaa laitteiden ja järjestelmien osalta; paikan päällä Paraisilla, Airistolla tai Nauvossa 3-4 päivänä viikossa + etätyöt yhteesä hyvinkin 30-40 h/vko.  Saattoi olla ajoittain enemmänkin, jos oli jotain isompaa esitettä tms. päällä.

Lue alta lisää.

Gotthart –  asiakkaana Antti Wihanto, jonka kanssa tehty näyttävä kellosivusto edelleen vuosien jälkeen näyttää hyvältä; tuo vuosiluku on ihan pelkkä arvaus. Esilläkin tämä vielä gotthart.com

Kuten arvata saattaa, tämän sivuston tekemiseen tarvittiin suhteellisen taitavaa kuvankäsittelyä.

Elomestari on vähän rajatapaus, kuuluisiko tämä tässä listauksessa tähän toteutettujen vai toteutumattomien osastoon, Anyway, olkoon tässä, koska rahaakin sain ja tavallaan tämä jäi hautumisvaiheeseen. Tässä sivustossa ei sinällään yhtään mitään erityistä, on mukana tässä kun kuitenkin aika tuore tekonen.

Elomestarin vetäjä on vanha hyvä lukiokaverini Petri Leinonen. Joomla-toteutuksena tämä.

Kuriositeettina tähän toteutukseen liittyen: tein ensimmäistä kertaa tähän Joomla-käyttöohjeeksi Ezvidillä Screen recordingin.

Tein paljon erinäisiä ratkaisuja FileMakerilla. Tämä sovellus ehkä monelle vieras, mutta se on varsin tehokas ja pystyvä tekniikka sangen moneen tilanteeseen. Esimerkkinä, että mm. lääkäriasema Pulssin koko potilasjärjestelmä oli 90-luvulla FileMaker-pohjainen. Kuten StrandboGroupin asiakasrekisteri 2000-luvulla. Jne.

Anyway, tein sekä lokaaleja tietokantaratkaisuja, että hyvin paljon nettiin sivustojen taustavoimaksi. Lue alta lisää >>

Pikku Josefiina – kahvila konditoria Pikku Josefiina, linkki tuossa edelle sivustolla käytettyihin kuviin; tässä ihan kokonaisratkaisu: tuotekuvaus, logo, nettisivut, ylläpito, printtimainonta.

Nähtävillä myös muistelushakemistossani koo1.fi/memories/josefiina

Ihan hyvin 6Mt Minoltalla kahvilan takahuoneessa ikkunasta lankeavassa luonnonvalossa kuvattuna. Ja sitten suolaisiin… >>>

Minulle tuli 2000-luvun alussa nettisivu- ja palvelinasiakkaiksi koko silloinen Auratum-ryhmä: Auratum Kiinteistöt, Aurator Rahastoyhtiö, Aurator Varainhoito, Aura Capital – mitä niitä nyt olikaan.

Aurator Rahastoyhtiölle tein nettisivujen lisäksi Lasso-FileMaker-pohjaisen reaaliaikaisen rahastomerkitsemisjärjestelmän.

Yläkuvassa on siihen lokaali käyttöliittymä, joka ei ollenkaan olisi tarvinnut olla näin siisti, koska systeemi pyöri täysin netissä ja tämä tietokanta ei ollut ollenkaan näkösällä. Mutta teinpä siistin silti, tällaisia FM-järjestelmiä kun olin lokaaliksi tehnyt muitakin.

Sivusto eli vahvasti vuodenaikojen mukaan. Varsinkin sesonkiaikoina viikottaisia ellei lähes päivittäisiäkin päivityksiä. Jorppu teki kaikki printtimainokset ja minä kaiken netin. Useimmat hienot kuvat oli ottanut valokuvaaja Jari.

 

Strandbo Group printit 2000-2005   

Tässä lukee myös että Sales, tarkoittaen asiakashankintaa. En minä koskaan myynyt mitään, paitsi näiden mainostekosteni kautta.

Tässä SBG-postauksessa keskityn printtipuoleen.

Strandbo Group toimi 3 paikkakunnalla, Nauvossa, Airistolla ja Paraisilla, ja niinpä osa printeistä tehtiin palvelemaan kaikkia, ja osa taas vain jotain tiettyä kohdetta.

Lisäksi oli 9 saarikohdetta sekä laajat charter- ja ohjelmapalvelut.

Milloin oli kaikenlaista peruslippulappua satamiin tai banderollia tienvarteen tai viikottaisia ilmoituksia lehtiin tai esitettä tai nettipäivitystä tai ruokalistaa tai drinkkilappua tai messumateriaalia  tai mitä kaikkea nyt voi ajatella. Nämä

Lisäksi olin tekniikka-apuna miltei kaikessa, valokuvasin aivan älyttömän määrän ruokakuvia, kohteita ja tiloja ja tapahtumia ja kaikenlaista mainoskäyttöön.

Tässä vielä linkki GoogleDriveen tuona aikana tehtyihin kaikenlaisiin printteihin: ilmoitukset, esitteet, kaikenlaiset käyttöprintit… Hakemistossa on hyvin paljon tavaraa, kaiketi 900+ pdf:ää, monesta on monta versiota, joita en nyt tähän karsinut kun en nyt enää tiedä mikä sitten oli lopullinen versio. Ja toisaalta pieni muutos saattoi olla taas ratkaiseva johonkin aiempaan toisessa yhteydessä jne.

Ja toisaalta tässä hakemistossa ei ole kaikki, mitä noiden vuosien aikana tuli tehdyksi. Esim. PK-ilmoituksia oli varmaan 40 kertaa per vuosi eli pelkästään niitä pitäisi olla jotain 200 kaikkiaan, mutta hakemistossa vain kai n. 50 kpl . Samankaltaisesti on ÅU-ilmoitusten kanssa, eli pelkästään jo näitä kahta lehteä olisi satoja ilmoituksia.  No, minäpä en koskaan ollut tarpeeksi jämpti kirjoittaan varmuuksia CD:lle ym.

Anyway leiskuvan tästä saa. Tuli tehdyksi paljon paljon kaikkea mahdollista.

Nykyisellään kun noita katson, ajattelen tietty, että jotain olisi voinut tehdä toisin tai paremmin, toisaalta ihan kivaltahan nuo kans näyttävät, joitain ihan hyviäkin. Esim. tuommoiset perusilmoitukset 2-3-4 krt/vko aina tiettyihin peruslehtiin (Paraisten Kuulutukset, Åbo Undderrättelser, sekä Aaamuset ja Turun Sanomat) syntyivät aina siinä kulloisessakin hetkessä ja tilanteessa.

Ja näissä perusilmoituksessa oli aina se oma omanlaisensa problematiikkansa; ilmoituksen saate on esim. 1/3 A4-sivusta yhdellä kielellä ja se pitää saada mahdutettua pienenpieneen esim. ns. silmäkuvatilaan jopa kahdella kielellä ja vielä luettavaan ja jopa kiinnostavaan, vetävään muotoon ja mielellään vielä mahdollisimman hyvän kuvan kanssa. Tämä oli ihan oikeasti mielenkiintoista.

Joitain kappaleita vähän eri ryhmistä nyt tässä kuitenkin, ei missään erityisessä järjestyksessä, kunhan tähän vain koottu.


 

Printtejä

Aloitetaan suoraan pääesitteestä, jota muistaakseni tehtiin aikanani 2 versiota. Tässä toinen niistä. Muistaakseni tämä pääesite peruskielten fin-sve-eng lisäksitehtiin myös venäjäksi, olikohan myös saksaksi.

Alla 4-sivuinen liite Aamusetiin v. 2002. Tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä näistä monisivuisista muista, näitäkinhän varsinkin sesongin edellä oli paljonkin. Alla seuraa lisää.

 

Ja Aamusettii  tässä 1-sivuisena äitienpäiväksi… 

Banderolleja messuille, tienvarsiin, hotelleille – tämä muistaakseni tienvarteen. Piti olla selkeä, että 80 km/h ohi kiitäessä ehtii edes jotain tajuta.

Ja sama teema A3:na johonkin käyttöön. Ehkä ständiin hotellin sisääntulon yhteyteen.

Alla vanhempi ja uudempi käyntsä-malli. Näitä korttejahan sai olla jatkuvasti tekemässä – no mikäpä siinä.

ÅU:hun meni usein ja useimmiten tällaista tyyliä ja kokoluokkaa.

Ja Paraisten Kuulutuksiin tällaista. Yleensä oli pientä silmäkulmaa, joskus jotain isompaa. Tämä ensimmäinen kyseinen on vanhempaa tyyliä, arvatenkin.

Hufvudstadsbladetiin mm. tällaista silmäkulmaa.

BioTurku (TS? en muista) 2002. Kesää ja talvea.

Johonkin Kalastuskarttaan 2004 tällaista 2 kielellä – tämä sangen hyvä.

TS:ään meni usein tätä kokoa. Tämä ilmoitus tässä erityisesti tuon käytetyn kuvan vuoksi. Siinä (muistaakseni) Peetu kipparoi. Tätä täydellistä kuvaa oli aina hienoa käyttää – kenen lie ottama olikaan.

Tällaiset liput laput olivat erittäin tyypillisiä: satamalaput, drinksut…

Kalkstrandin pubille Harry’s Pub oli sitten ihan jatkuvasti omat mainoksensa. Yleensä ihan sitä peruspelkistettyä, mutta nyt näköjään 2-v. juhlan kunniaksi  Teemu on oikein revitellyt. Enhän mä tämmöistä muistanutkaan, alkuunkaan. Tämähän on ihan hyvä. Heh.

Yleensä oli lakonisempaa, kuten

Ruokalistoja 3:lle hotellille kaikkiin sesonkeihin ja tilanteisiin.

Tässä 1-sivuinen Smak-menu, kuvat by me.

Mutta näitä  ruokalistoja on parasta katsoa ihan pdf:nä. Löytyy sieltä hakemistosta – tosin eivät nämä menut sillai luovuuden ilotulitusta ole, mutta ovatpa siistejä perussuorituksia.

Huonemappeja 3 hotellille, olikohan joillekin saarikohteillekin…

Materiaalia messuille, myyntikirjeisiin – tällaista oli paljon.

Ja samaan messu-/kirjemateriaaliin liittyen tässä 10-sivuinen kohde-esittely.


 

Kuvia

Ja tähän loppuun kuvia…Ajatus olisi, että joitain tuon ajan parhaita otoksia ja/tai parhaita hetkiä tähän vähän myös koostaisin…

  

Aika hyvin pienellä Canon Ixuksella otetuiksi ja Photarilla fiksatuiksi. Tuhansia kuvia tuli otetuiksi ja moni oli mainoskäytössä vielä vuosia jälkeenikin.

Sampo-ryhmä kirkkaimpana tähtenä…

Noin vuonna 2000 kirjoitin johonkin omaan mainokseeni

“Sampo suurimpana tähtenä, käsieni jälkiä näkyy: etusivut fi/se/eng elementteineen, sijoittajapalvelusivut fi/eng (olivatkohan vakuutusyhtiöiden sijoitussivuvertailussa jossain lehdessä parhaat) , koko SampoTänään-hakemisto, Henki-Sammon uusi etusivu (heillä 2 etusivua, muistaakseni mun on www.sampo.fi/henkisampo, ja kaikkea muuta sälää siellä täällä”.

Turun Rotaryklubi – pitkä pitkä hyvä asiakassuhde varmaan 10+ vuotta tämäkin. Paitsi sivut, myös hosting, henkilöstö- ja viralliset päivitykset, sekä usein myös kuviin liittyvät asiat kuuluivat kuvioon. 

Heidän Joomla-nettisivuissaan oli jäsenistölle oma suojattu extra- tai intranettinsä (miten päin sen nyt sitten ajattelee), jonka kautta muun muassa hyvinkin laaja Google Picasa -pohjainen kuva-arkisto sekä tietysti viralliset paperit ja muut materiaalit. Joomla-aikoina jokaiselle jäsenelle oli oma etähallittava profiiliosionsa.

Tämä Rotary-yhdistys saattoi olla ihan viimeinen tai ainakin viimeisimpiä Rotary-yhdistyksiä omalla sivustollaan, joka sitten viimein ja lopulta liittyi heidän valtakunnallisen yhteinäispalvelun alaisuuteen. Että sillai olivat pitkään tyytyväisiä hoteissani.

Ensimmäinen sivusto (tuossa yllä) oli ihan simpplelisti html:nä. Pääkuvan (ylimpänä)  Joomla-sivustoversio oli vuoldelta 2009. Sitten sen jälkeen vielä myös tummansininen parhaimman näköinen Joomla-versio, mutta siitä löysin nyt vain näin pienen sivustokuvan.

Prendimi Markkinointi – mittava tilausjärjestelmä FileMaker-Lasso-pohjalta ja paljonkin yhteistyötä tämän puitteissa aikoinaan.

Mainittakoon tässä seuraava kuriositeetti: tässä systeemissä oli aluksi tyypillinen ostoskorijärjestelmä, johon poimitaan yksi tuote kerrallaan. Tämä ei kuitenkaan ollut jälleenmyyjien (joita muistaakseni/käsittääkseni oli todella paljon)  käyttöön optimaalisinta, joten loin tilausjärjestelmän, jossa ostoskoriin saadaan yhdellä sivulla yhdellä kertaa lukuisia tuotteita ja lukuisia eri määriä systeemin niistä ynnäten kokonaishinnat. Tämä oli ihan merkittävä parannus ja ehkäpä ainutlaatuinenkin sovellus. Edelleen tuotehaut olivat todella monipuoliset, ottaen huomioon, että oltiin todella vuodessa 1996 ihan populäärin netin alkuajoissa. Tämä sivusto oli tietääkseni ihan uraauurtavaa ja mittavaa Suomessa siihen maailman aikaan.

…isompikin lista katsottavissa on kyllä katsottavissa.

Niin ja uus-tuotannot oli vain osa siitä normiarkikupletista. Enimmäkseen oli aika rutiinipäivitystä ja ihan perusperusjuttua. 

Sivusto oli sangen iso sen aikaiseksi ratkaisuksi. Ja aika kivan näköinenkin, silloin. Tässä oli mukana myös Lasso-FM-tietokantahommelia Ajankohtaista-sivujen osalta ja tämä pyöri historiansa ajan palvelimeltani.

En tarkkaan muista tekovuotta, mutta veikkaisin että joskus 1996-1998 välillä. Tuo pääkuvan versio on toukokuulta v. 2000.

Tämä versio on yllätyksekseni nähtävissä vielä Wayback Machinellä: https://web.archive.org/web/20000510210640/http://www.lpoy.fi:80/

Tässä oli kyseessä tekemäni Lasso.acgi-FileMaker-pohjainen CMS-systeemi julkaistuna kesästä 2004. Mainittakoon, että eka versio WordPressistä 0.7  tuli kesällä 2003 ja versio 1.0 tammikuusta 2004. Joomlan eka versio tuli elokuussa 2007. Näitä Dorixia pienempiä ja/tai erilaisia CMS-ratkaisuja minä olin tehnyt jo vuodesta 1996 alkaen, mm.  Intrex- ja ns. Kimppa-tuotenimikkeillä.

Kovin yksinkertainenhan tämä tietysti on nykypäivän katsannosta, mutta joskus maailman aikaan ihan pätevä. Ja olihan minulla tosiaan tätä tekniikkaa sovellettuna hyvin monissa muissa ratkaisuissa.

Luonnollisesti tämä nettimainos oli myös minun tekemäni. Rouvashenkilön kuvan ostin jostain kv. kuvapalvelusta.

Katso alta esimerkki tuotannosta.

Kala-Trapille Joomla-pohjaiset hyvin näyttävät sivut aina melkein vihoviimeiseen demo-vaiheeseen asti. Tietyistä seikoista johtuen nämä sivut eivät koskaan päätyneet julkistukseen.

Tämä Joomla-sivustoversio kokonaisuudessaan löytyy mun MacBookilta MAMP-serveriltä.

Jo vuonna 1995 laitoin ensimmäisen nettipalvelimeni pystyyn. Aluksi laitteistona oli Applen G3-sarjan tietokone, jossa Webstar-palvelinsofta, FileMaker-tietokanta dynaamisia ratkaisuja varten ja Lasso.acqi-yhteysapurina. Myöhemmin, kun markkinoille tuli, hankin tämän kuvan mukaisen G4-kokoonpanon.

Webstar-serverisofta + Filemaker + Lasso.

Niin, Applen laitteethan olivat minulle tutuimpia ja luotetuimpia, joten Maccipohjaisuus oli itsestäänselvyys minulle tuolloin. Samalla sain olla aika lailla rauhassa erinäisten tietoturvariskien ja murtautumisten osalta. Ja kun tuon FileMakerin satuin osaamaan inside-out konsultti- ym. taustojeni johdosta, oli tämä erikoiselta nykyään tuntuva ratkaisu hyvin mietitty ja pätevä tuolloin.

Alkunollatilanteesta asiakkaiden suhteen päädyin sitten pikkuhiljaa n. 90 yrityksen ja toistasadan domainin sivustopyörittäjäksi. Mukana oli lisäksi ns. ulkoisia ratkaisuja, joita käytettiin asiakkaiden mualla sijaitsevien domainien välityksellä minun palvelimeltani. Pääasiallisesti ratkaisuina olivat kuitenkin perinteiset html-sivut, sekä näiden täydentäjinä nuo tietokantaratkaisut simppeleinä ja vaativinakin. Jo tuolloin 90-luvulla tein näistä myös useat omat CMS-ratkaisuni, joista mainittakoon Intrex ja Dorix. 

Vuoden 2006 lopulla myin suuren osan palvelintoimintaani pois, mutta jatkoin keskeisten asiakkaideni kanssa edelleen. Aloin tässä vaiheessa siirtää asiakasratkaisuja myös Joomla-pohjaisiksi ulkoiselle palveluntarjoajalle (Louhi), jonka kanssa minulla oli myös ns. tukkuridiili useita vuosia. Edelleen v. 2018 nettipalveluni pyörivät Louhelta.

Näistä vaiheista laajemmin: WWW-palvelin, palvelut ja hosting sekä pitkä listaus erinäisiä nettireferenssejä.